Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sakir Fakili: A török magyar kapcsolatok kiválóak Szerző . Szarvas István 2016 február 18

2019.02.13

Sakir Fakili: A török magyar kapcsolatok kiválóak

Szerző . Szarvas István   2016  február 18

 

Munka  ebéden látta vendégül rezidenciáján Sakir Fakili, Törökország nagykövete a MÚOSZ kül- és biztonságpolitikai szakosztályának  mintegy tucatnyi újságíróját. A  szívélyes találkozó alkalmából a nagykövet  a két órás négy fogásos ebéd alatt őszintén válaszolt a szakosztály Trom András elnökének előre elküldött újságírói kérdésekre, de ez vonatkozott a helyszínen feltettekre is. Elemezte a régió helyzetét és megosztotta velünk véleményét arról, hogy milyennek ítéli a kilátásokat a fegyvernyugvásra irányuló erőfeszítések nyomán.

Betekintést engedett abba, hogy Törökország, hogyan látja a nemzetközi helyzet alakulását. Vázolta hazája viszonyát az Európai Unióhoz és beszélt az Ankara és Brüsszel közötti közeledés perspektívájáról is , beszélt orosz török repülő afférról is.  Áttekintést kaptunk a Törökország belpolitikai helyzetéről.

 Öexcellenciája török-magyar kapcsolatokat kiválónak minősítette ez egyaránt vonatkozik a kül és gazdaságira.  Ennek alátámasztására említette a török miniszterelnök  Ahmet Davutoglu tavalyi budapesti látogatását Elmondta, hogy a törökök nagyon tisztelik a baráti magyar népet és nagyon szeretik Törökországban a magyar turistákat.   Elmondta, hogy ősszel közös megemlékezést tartanak Szigetvár ostromának 450. évfordulója alkalmából.

oexc.-sakir-fakili-szarvas_.jpg

őecxellenciája Sakir Fakili  (j)és a szerző

 

Az ebéd  után  Sakir Fakili őexcellenciájával megállapodtunk egy későbbi időponti interjúban ..