Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Recept egy kitűnő interjúkönyvre

2017.06.13

Recept egy kitűnő interjúkönyvre

„Hol a boldogság mostanában?”

1845-ben Petőfi Sándor feltett egy örök érvényű kérdést, amelyre nem létezik egyetlen válasz. Megírta a Téli Világ című hét versszakos, versszakonként hatsoros remekmű költeményét. A Nemzeti Tankönyvkiadó és dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, aki az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezet elnöke, aki kitűnően főz és számtalan receptet ismer, évenként megszervezi a Honanyák főzőversenyét – a könyv egyik alkotó szerkesztőjeként Füleki Anikóval és Pálmai Tamással – úgy döntöttek, hogy egy sikeres interjúkötet receptje nem más, mint az, ha megkérdeznek 90 ismert embert, hogy mi is lehet a XXI. század első évtizedének válasza.

A Válaszokból, ha a kérdést interjú megkérdezésnek fogjuk fel, egy csodálatos értékű remekmű-interjúkötet jött össze. Különlegessége, hogy a válaszok a válaszadók habitusától függően, mind más és más. Van, aki rövidebben, van, aki hosszabban válaszolt. Egy csodamű keletkezett, amit sokszor érdemes kézbe vennünk, ha éppen úgy érezzük, hogy boldogak vagyunk akkor azért, ha nem, akkor meg azért, hogy mit kell tennünk érte.

Kedvcsinálónak Gurmai Zita vallomásának egy részlete:

„A boldogságban az a legszebb, hogy bárki megtalálhatja. Nincsen nemhez, korhoz, vagyonhoz kötve… A boldogság megtalálásának több útja lehet, de szerintem a legbiztosabb a másokra való odafigyelés, a másoknak nyújtott odaadás és szeretet, mert ahogy Thornton Wilder amerikai író sorai mondják: ,a szeretet minden megnyilvánulása visszajut a szeretetre, amelyből fakad’. S ez már bőven ad okot a boldogságra.”

Gurmai Zita számomra így dedikálta a kötetet: „Drága István barátom! Köszönöm, hogy segíted sorsomat, követed lépéseimet fontos a jó szó az alkotás amire ösztönöztél, egy csepp boldogság Neked és nekem. Barátsággal, őszinte tisztelettel. DGZ