Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Őszintén a budapesti Bridzs Európa bajnokságról

2017.12.17

Őszintén a budapesti Bridzs Európa bajnokságról

 

 

yves-aurby--szarvaskep-1039.jpg

Yves Aurbry  (b)és a szerző

1937 óta, most  rendeztek ismét Budapesten Bridzs világversenyt. Az 53. Bridzs Csapat Európa-bajnokság június 16-tól 25-ig tartott, szombaton ért véget.

A 10 napos Eb különlegessége az volt, hogy az idei év legnagyobb sporteseményének számított Magyarországon, hiszen 38 ország 600 játékosa érkezett a fővárosba.

A Groupama Arénában megrendezett Európa bajnokságon három kategóriában hirdettek versenyt. Az Open, vagyis a nyílt kategória legjobbja a Franciaország válogatottja lett, második helyen Svédország végzett, míg a bronzérmet Hollandia válogatottja vihette haza Budapestről. A magyar játékosok a 11. helyen búcsúztak a Bridzs Eb-től. Válogatottunk Szombaton délelőtt még a 7. helyről kezdett, mivel pénteken megverte a legesélyesebbnek tartott Franciaországot. Ha ez így maradt volna, akkor az egyben kvalifikációt jelentett volna a jövő évi Lyon-i világbajnokságra. Az utolsó napon azonban nem ment olyan jól a játék és a magyar csapat végül a 11. helyen végzett. Az első harmadban.

Női kategóriában Anglia csapata nyert toronymagasan, őket követte Franciaország és Lengyelország női csapata. A magyar válogatott a 14. helyen végzett. A középső harmadban.

A szenioroknál. az Európa-bajnokság és a hazai pálya nem hozott szerencsét a Bárány György vezette csapatnak. Válogatottunk a 17. helyen végzett. A harmadik harmadban.

Érdekes összevetni az eredményt a hazai szövetség elnökének   a nyitó sajtótájékoztatón elmondott értékelésével.

Homonnay Géza, a hazai szövetség elnöke  újságírói kérdésre a következőket mondta: a magyar bridzs az európai középmezőnyben foglal helyet, így a nyílt és a női csapatversenyben a realitás a 10-15. hely megszerzése lehet, de azért megcélozzák a vb-re való kijutást. Hozzáfűzte: a magyar szenior csapat szereplése elég hektikus, a 2012-es olimpián aranyérmet nyert, most is esélyes lehet a győzelemre, "de nem szabad elfelejteni, hogy azóta öt évvel öregebbek lettek a játékosok".

Június 25-én a bridzs eb utolsó napján nemzetközöz sajtótájékoztatót tartott angol nyelven a szervező bizottság. A mintegy harminc fő megjelenőből két harmad versenyzőkből vett részt.

Lapunk a következő kérdéseket tette fel amelynek tolmácsolásában Hommonnay Géza volt segítségünkre amelyért  hálás köszönetet mondunk.

Első kérdés az Európai Bridzs Liga  francia elnökének Yves Aubryhez szólt.

Elnök Úr ! Ön az EB-t beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Groupama ideális helyszín

  a korábbi hasonló versenyeket többnyire több csillagos szállodákban rendezték mi késztette a szervezőket ennek a helyszínnek a választására és beváltak elképzelései?

Feltétlenül igen a válaszom a kérdésére. Néztünk szállodákat ,de itt nagyobb a hely jó választás volt egy ilyen stadionban , mivel a bridzs sport  jobba kidomborodik ez. Nagyon elégedettek voltunk a szervezéssel.

A magyar Bridzs szövetség elnökétől a következőt kérdeztem.

Hommonay elnök Úr!  Szerintem nagy lehetőséget hagyott ki a magyar csapat eredményétől függetlenül a Bridzs szövetség, hogy a nem erő s kommunikáció miatt nem jutott el az emberekhez a bridzsnépszerűsítése?

Nem értek önnel egyet bár a Franciaországban zajló labdarugó Eb elvonta az emberek figyelmét számos cikk , közte interjú jelent meg egy profi kommunikációs céget bíztunk meg akik szerintem jól végezték feladatukat.

Néhány személyes élmény.

Mintegy tíz éve ismerem a bridzset, de meg valóm ,mint Alice a Csoda országban éreztem magam a bridzs sokkal bonyolultabb ,mint a sakk a játék elsajátításához sok idő szükséges  a pontok írásához pedig különösen. Iskolai oktatása sokkal nehezebb,mint a sakké.

1972-ben volt mondom találkozni az 1937-ben bajnok magyar férfi csapat egyik tagjával Keleti

Andorral ö volt az egyik ajánlom a Fészek Művész Klubba.

Édesapám és nagybátyám játszott is vele a Fészekben, lakásomban van egy festmény amit édesapám nyert a Fészekben  bridzs versenyen.

Unokatestvérem negyven évig a brazil  női bridzs válogatott tagja volt nemzetközi nagymester .

1988-ban SAO Paulóban módom volt találkozni a női világbajnok bridzs versenyzővel.

Harsányi József az Európai Bridzs Liga vezetőségi tagja elmondta, hogy Németországban az európai bajnokság  után a 13 ezer bridzsező két év után megduplázódott nem hiszem , hogy magyar 800 bridzsező száma két  év után 1600–ra emelkedik.

Szarvas István