Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Obstruktív alvási apnoe szindróma a háziorvosi gyakorlatban

2017.03.27

Obstruktív alvási apnoe szindróma a háziorvosi gyakorlatban

Az obstruktív alvási apnoe (OSAS) a leggyakoribb alvás alatti légzészavar, kiemelt fontosságú az alvászavarok körében. Az össznépességben gyakorisága 2-4%, és a legfontosabb jellemzője a felső légutak alvás alatti ismétlődő , részleges vagy teljes elzáródása., amelyet oxigéndeszaturáció és hirtelenébredés követ. A klinikai kép megjelenése komplex. Gyakrabban fordul elő a férfiak körében és idősebb korban. A különböző kórképekkel (kardiovaszkuláris megbetegedések, neuropszichiátriai eltérések stb.) való kapcsolata miatt egyértelműen népegészségügyi jelentőségű az időben történő felismerése.
E könyvben a szerzők áttekintik az alvási apnoéval kapcsolatos összes tudnivalót. Bemutatják az OSAS patofiziológiáját, szűrését, a különféle társbetegségekkel való összefüggéseit, valamint az OSAS kezelési lehetőségeit.

A következőkben

Horkolás- légzéskimaradás? A alvási apnoe fejezet Az   OSAS kezelése fejezet legfontosabb megállapításait ismertetjük.

Életmód-változtatás

Az életmódbeli változtatások közül a túlsúly csökkentésének  alapvető szerepe van.

az alkohol fogyasztás és altatók, nyugtatók nem javasolhatok, mivel növelik az apnoés epizódok frekvenciáját és időtartamát, a légúti izomtonús és ébredési válasz csökkentésével

  1. Eszközös kezelések

Harapási rendellenesség esetén szájprotézisek segíthetnek. Ez a műfogsorhoz hasonló eszköz. Fogorvosok készítik egyénre szabottan.

A súlyos OSAS kezelése a CPAP. val történik, ami pozitív nyomású légsínterápiát jelent. Ez egy ormaszk,amely egy kis készülék segítségével segít egyénre kalibrált nyomással bejutatni a szoba levegőjét a légútakba. Így a légutak mintegy kisámfázodnak, kifeszülnek, a levegő a tüdőbe juthat. megszűnik a horkolás , megfelelő lesz az oxigénellátás. Az eszköz hálózati árammal működik és a levegőt egy kis méretű kompresszor jutatja a légutakba.

A kezelés eredményeképpen csökken a vérnyomás , javul a sokszor társuló diabétesz, és könnyebben csökken a beteg testsúlya is. Kipihenten ébred , jobban koncentrál, megszűnik a nappali aluszékonysága.

 

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának vizsgálatával kapcsolatban ismertetik a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság módszertani ajánlását  az OSAS szűréséről.

 

A könyvet Dr Torzsa Péter PhD és Prof dr Szakács Zoltán szerkesztette, lektori munkát Prof dr Böszörményi Nagy György végezte.

A kötet jól illeszkedik a Springmed Háziorvos könyvtár eddigi könyvei Diabetológia, Pulmonológia, Reumatológia,Hypertónia és nephrologia , Dietetika. mellé.
 

 

Reméljük, hogy a kiadvány segít választ adni az Olvasónak az OSAS szűrésével, kezelésével kapcsolatban, hiszen az OSAS gyanúját – a jellemző összes panasz, tünet, társbetegség ismeretében – elsősorban a család- vagy a gyermekorvos vetheti fel. Az OSAS végleges diagnózisa és a megfelelő terápiás stratégia kialakítása pedig az alvásdiagnosztikai központok feladata.

Szavas István