Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Fűrész Attila. Forradalmi győzelem

2017.01.26

Fűrész Attila: Forradalmi győzelem

Fűrész Attila Forradalmi győzelem című könyvének csütörtöki bemutatóján, amellyel a szerző a melbourne-i diadaluknak állít emléket, az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes mellett találkozhattunk Köteles Erzsébettel (92), Tass Olgával (87) és Kertész Alicével (81) is, Korondi Margit (84) és Bodó Andrea (82) pedig igazoltan hiányzott, hiszen ők az Egyesült Államokban élnek – s ezzel fel is soroltuk a komplett olimpiai bajnok csapatot.

A könyv előszavában így ír a kiadó  Takács Tibor a  Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke.„ A diadaluk óta hatvan esztendő telt el. csodálatosnak tartom, hogy mind a hatan élnek és mesélhetnek magukról. Ez a kiadvány róluk szól, előttük tiszteleg. megtudhatjuk belőle, honnan származnak, milyen volt a gyermekkoruk, miként ismerkedtek meg a tornával, hogyan teltek versenyzőként a mindennapjaik, hol érte őket az 1956-os forradalom, és mire emlékeznek leginkább az ausztrál ötkarikás játékokkal kapcsolatban.

Hallottuk a szivárvány szalag sztorit amely hatvan éve a még ugyancsak köztünk levő Fülöp herceget – II. Erzsébet királynő férjét – is megbabonázta, és a kérésére a magyarok a verseny után még egyszer bemutatták a gyakorlatukat a hat szalaggal. Már történelem, és az olimpia egyik kedvelt sztorija, hogy csapatunk öt piros-fehér-zöld és egy hirtelen előkapott szivárványszínű szalaggal tornázott, mert az eredeti hatodik, nemzetiszínűnek nyoma veszett. akit érdekel olvassa el a 65 oldalas könyvecskét.

A négy tornásznő ikonnal a könyvbemutató után módom volt néhány szót váltanom.

Keleti Ágnessel aláírattam közös fotónkat.

Mikor készült kérdezte?  2015-ben a Primma Primissima díjátadáson. Milyen jó nézünk ki mondta mosolyogva. Tud még spárgát csinálni kérdezte. persze megmutassam kérdezte. Elhiszem válaszolta. Jövőre újra megkérdezem.

A pécsi születésű Tass Olgával szintén aláírattam közös fotónkat amit pár éve készült amikor interjút készítettem vele, átadtam  a Kanadában élő barátom kerekes Sándor üdvözletét akivel Kanadában sokszor találkozott férjével a híres vízilabdázó  Lemhényi Dezsővel együtt . Sajnos Ő már nem él megkért , hogy üdvözöljem nevében Sándort.

Kertész Aicével arról beszélgettünk hogy mi lehet az oka , manapság kevésbé sikeresek a tornász lányok. Szerint az edzőkkel van gond és a megváltozott szabályokkal és szerekkel.. Elmondta,hogy régi sportolok különösen a tornászok közül sokan nehéz körülmények között élnek kellene törődni velük is nem lehetett mindenki bajnok. Sajnálja,hogy Borkai Zsolt és MOB elnök és Magyar Zoltán nem jött el a könyvbemutatóra.

Köteles Erzsébettel teljes mértékben egyetértettünk , hogy sok sportág teljesen megváltozott ez különösen a tornára vonatkozik egészen fiatal gyerekek versenyeznek az olimpiákon a gyakorlatok és szerek megváltoztak hátrányukra, de ez elmondható az öttusára is. Az edzők is lehetnének jobbak.

 

rtg_9098.jpg

Köteles Erzsébet, Keleti Ágnes áll Szarvas István, Tass Olga, Kertész Alice ( fotó Róth Tamá