Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az Év Gyógyszerésze Dr. Karancsi Anna, az Év Patikája a Tilia Fiókgyógyszertár

2016.10.28

 

Az Év Gyógyszerésze Dr. Karancsi Anna, az Év Patikája a Tilia Fiókgyógyszertár

 

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén hatodik alkalommal pályázati felhívást tett közzé az „Az Év Gyógyszerésze cím elnyerésére továbbá a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége közreműködésével, és a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi éveknek megfelelően idén szintén hatodik alkalommal került kiírásra a „Kedvenc Patikám” cím elnyerése is.

A kampány kiemelten igyekszik felhívni a figyelmet a patikai munka fontosságára és a szolgáltatásokat igénybe vevő betegek érdekeire.

A sajtótájékoztatón részt vett a szakmai zsűri részéről: Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke, támogatóként Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. részéről, valamint Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. képviselője.

 

Emlékeztetőül a díjazottak:

Az Év Gyógyszerésze

Dér Péter, Mogyoród – Év Gyógyszerésze, 1. helyezett
Patakiné Dr. Karancsi Anna, Berettyóújfalu – Év Gyógyszerésze, 2. helyezett
Grunda Miklós, Szigetvár – Év Gyógyszerésze, 3. helyezett
Birinyi Péter, Budapest – Év Gyógyszerésze, különdíjas

Kedvenc Patikám

Tilia Gyógyszertár, Bakonycsernye – Kedvenc Patikám, 1. helyezett
Tilia Fiókgyógyszertár, Szendehely – Kedvenc Patikám, 2. helyezett
Málnalevél Gyógyszertár, Kismaros – Kedvenc Patikám, 3. helyezett
Észak-Nyugati Patika Bt., Kaposvár – Kedvenc Patikám, 4. helyezett

 

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke elmondta, az Év Gyógyszerésze pályázati rendszer egészen felnőtt ahhoz, amit indulásakor elképzeltek. Az a gyógyszerészi tevékenység, ami már Európa nyugati felében kialakult, nálunk is valósággá válik, nevezetesen a gyógyszeralkalmazás és terápiás szokásokkal kapcsolatos gyógyszerészi szerepvállalás kezd kiteljesedni. Örömét fejezte ki azt illetően, hogy a bíráló bizottság milyen nagyszerű munkákkal találkozott. A zsűri véleménye abszolút egyhangú volt, amikor a győztes kiválasztásra került, egy olyan új szegmens nyitott meg a terápia menedzsment és a lakosság kapcsolatának megteremtésében, ami igazán példaértékű.

Lakossági oldalról is elérte a célját ez a két kampány, mivel a Kedvenc Patikám pályázatra eddig soha nem látott szavazati mennyiség érkezett.

A díjátadó ünnepségre a MOSZ XXVI. kongresszusán került sor Siófokon, ahol több egészségügyi szakpolitikus is részt vett. Itt elhangzott, hogy Magyarországon igen jelentős pozícióban van a terápia menedzselés, a gyógyszerészek kiemelkedő szerepet vállalnak az alapellátásban, valamint a lakosság is kezd ez iránt fogékony lenni.

Azonban még mindig van hová fejlődni, mivel az a gyógyszerkiadás, ami nem jár egészségnyereséggel továbbra is megközelíti a 20 milliárd forintot.

Dr. Dér Péter az Év Gyógyszerésze pályázat győztese röviden összefoglalva bemutatta a pályázati munkáját, mely egy közösségi oldalon létrehozott csoportból indul ki, ahol szakértők (több gyógyszerész) választ nyújtanak a lakosság felől érkező kérdésekre, mindezt időtől és helytől függetlenül. Ez a csoport nem egy üzleti vállalkozás, minden a programban résztvevő gyógyszerész a saját szabadidejében teszi segítőszándékkal, annak érdekében, hogy minél érthetőbbé váljon a terápia, illetve saját maguk továbbképzését is szolgálja, mivel itt sok olyan kérdéssel is találkoznak, amivel normál közforgalomban nem. 2014 szeptemberében hozta létre a csoportot, melynek jelenleg már 2475 tagja van, kb. napi 10-15 kérdéssel, ami a gyermekek gyógyszerelésétől az idős korig terjednek. De felmerülnek különleges betegséggel kapcsolatos megkeresések is, ilyen esetben a szakértők az orvost megerősítve, a terápiát megmagyarázva lépnek fel, segítve a beteget a szükséges gyógymódokat elsajátítani és betartani.

Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke elmondta, az évek során egyre komolyabb pályamunkák érkeznek be, melyek olya színvonalúak, hogy egyre nehezebb kiválasztani közülük a legjobbat.

A választásukban ezúttal az volt a leginkább döntő szempont, hogy ez egy olyan új és dinamikusan fejlődő területről van szó, ahol gyógyszerészek a tanácsadó szerepüket maximálisan érvényesíteni tudják. Beteg oldalról és gyógyszerészi oldalról is igen dinamikusan nő azok száma akik ebben a munkában részt tudnak vállalni.

Tőle megtudhattuk, a gyógyszeres terápiás együttműködés segítése volt a legtöbb pályázat témája.

Dr. Birinyi Péter, az Év Gyógyszerésze különdíjasa elmondta, hogy ők a ritka betegségek gyógyszerelésével foglalkoznak, melyet a nagy gyógyszergyárak a nagyon ritka előfordulás miatt nem tudnak kiszolgálni, ettől függetlenül igyekeznek 100% egészségnyereséget elérni. A közelmúltban fordult elő egy ilyen eset, melyben a páciens egy nagyon ritka betegség miatt elvesztette a látását (igazából egy fehér ködöt lát). Készítettek egy olyan szemcseppet, mely folyamatos használata mellett a beteg újra visszakapta a látását. Természetesen ezek az egyedi készítmények is engedélyeztetésre kerülnek, akár TB támogatást is kapnak hozzá.

A Kedvenc Patikám nyertese a bakonycsernyei Tilia Gyógyszertár lett, mely a Bakony lábánál egy 3500 lelkes településen fekszik. Vezetője itt gyógyszerész már 25 éve, 8 éve esett át a patika teljes felújításon a lakosság nagy örömére. Több mint 10 éve dolgozik a kollégáival, hatalmas ritkaság, hogy két gyógyszerész és szakasszisztens is dolgozzon. Nagyon fontos az állandóság, nem csupán gyógyszerészi hanem a betegek részéről is. Így mivel a patikus és a páciens közti kapcsolat rég elmélyül, feltétlen a bizalom mindkét irányba.

A patikában gyógyszerészi gondozást is tartanak, melynek keretében különböző szűrővizsgálatokon lehet részt venni. Forgalmaznak az ilyen kis faluban ritkán eljutó glutén mentes termékeket is. Nagy hangsúlyt fektetnek a jó kiszolgálásra, hogy lehetőség szerint a készítményeket azonnal átadhassák a betegnek.

Szarvas István