Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az agrárium finanszírozási kérdései a célkeresztben

2019.07.14

Az agrárium finanszírozási kérdései a célkeresztben

A Közös Agrárpolitika várható  2020 irányairól szervezett konferenciát az HG Média Budapesten. 2019 május 6-án A rendezvényen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Vidékfejlesztési Program aktuális kérdései mellett a KAP forrásainak várható jövőbeli alakulásáról tartott nyitó előadást.

 Az államtitkár elmondta a magyar kormány elutasítja a Közös Agrárpolitika és a kohéziós támogatások csökkentésére tett brüsszeli javaslatot. Egyre élesebb vita kezd kibontakozni a 2020 utáni EU-s költségvetésről és a forráselosztásról, melyben végsőkig képviselni fogjuk a magyar gazdák érdekeit – hangsúlyozta az államtitkár. A 2020 utáni időszakban a hazai agrárium versenyképességének megőrzése, további erősítése érdekében elengedhetetlen az erős, két-pilléres rendszer fenntartása a megfelelő költségvetési források biztosításával. A magyar érdek az, hogy továbbra is nagy arányban vissza nem térítendő támogatásokkal lehessen segíteni a mezőgazdasági beruházások megvalósítását, a jelenlegi támogatásintenzitások fenntartása mellett.

Kis Miklós Zsolt kiemelte, a források megvédése érdekében meg kell akadályoznunk, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokat más, a Közös Agrárpolitika eredeti céljától eltérő feladatokra (pl. migráció okozta problémák finanszírozására) fordítsák.

Az államtitkár előadása során felhívta a figyelmet arra, hogy a Vidékfejlesztési Program végrehajtása a megfelelő ütemben halad, az 1300 milliárd forintos keret több mint 95 százalékáról már döntést hozott az Irányító Hatóság. Sajnos a szigorú brüsszeli szabályozás miatt a beruházási támogatások előlegigénylése elmaradt az előzetes várakozástól, mert az EU által megkövetelt 100 százalékos biztosítéknyújtási kötelezettség – a bankok által kidolgozott garanciatermékek ellenére – jelentős és költséges akadályt jelent a gazdák számára.

Kis Miklós Zsolt ezen végrehajtási tapasztalatok alapján külön hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak a 2020 utáni időszak tervezett egyszerűsítései között az agrár-beruházási támogatások előleg-kifizetési követelményeit is át kell gondolnia.

A konferencián kilenc előadás és három kerekasztal beszélgetés volt az agrárium legfontosabb kérdéseiről

Szarvas István